Tasapuolisempi ääntenlaskutapa otettava käyttöön mm. eurovaaleissa

D'Hondtin laskumenetelmä on Suomessa käytetyin laskutapa vaaleissa. Sen avulla jaetaan mm. eurovaaleissa paikat puolueen saamien äänimäärien perusteella.

Laskutapaa on kritisoitu, koska se suosii suuria puolueita pienten kustannuksella. Piilevä äänikynnys on D´Hondtin laskutavassa korkeampi kuin muissa laskumenetelmissä. Se heikentää pienten puolueiden osallistumista päätöksentekoon sillä painoarvolla, mikä niille todellisuudessa kuuluisi. Vaihtoehtona onkin Sainte-Laguë/ Schepers:in menetelmä, joka on tasapuolisempi. Siinä puolueiden saama paikkojen osuus on mahdollisimman lähellä osuutta annetuista äänistä ja piilevä äänikynnys on matalampi. Näin listoja kohdellaan tasapuolisemmin. Mm. Norjassa, Ruotsissa ja osassa Saksaa on D´Hondtin laskutapa korvattu Sainte-Laguë/Schepers:in menetelmällä edellä mainituista syistä.

Mielestäni D´Hondtin laskutapa on korvattava Sainte-Laguë/ Schepers:in menetelmällä Suomessakin niin eurovaaleissa kuin kunta- ja eduskuntavaaleissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ok, on myönnettävä, että Sainte-Laguë menetelmässä on tiettyjä etuja D'Hondt laskutapaan verrattuna. Muutokset eivät ole kovin suuria mutta kieltämättä hyödyttävät yleensä pieniä puolueita sen ensimmäisen paikan saamiseksi.

Laskin äkkiä muutaman esimerkin. Eurovaaleissa Kristillisdemokraatit olisivat voittaneet ja Keskusta menettänyt yhden paikan. Siis Jäätteenmäki olisi vaihtunut Essayahiin. Ihan hyvä meppi hänkin olisi ollut.

Viime eduskuntavaaleissa Uudellamaalla Kokoomus olisi menettänyt yhden ja Vasemmistoliitto voittanut yhden. Sanna Lauslahdesta ei sitten olisi tullut edustajaa ennen kuin nyt Kataisen lähtiessä vihreämmille laitumille.

Jos taas edustajapaikat suhteutettaisiin Sainte-Laguë menetelmällä väestömääriin, vuoden 2011 tilanteessa Helsinki olisi voittanut Uudeltamaalta kaksi paikkaa ja Lappi Oululta yhden.

Mahtaakohan kukaan käyttää aikaa sen laskemiseen, paljonko 2011 eduskunnan voimasuhteet olisivat muuttuneet, jos käytössä olisi ollut Sainte-Laguë. Todennäköisesti KD, Vihreät ja Vasemmistoliitto olisivat voittaneet hiukan ja Kokoomus, SDP ja Keskusta hävinneet.

Toimituksen poiminnat