Näin tv-sarjat manipuloivat sinua

Propagandassa ja vaikuttamisessa kulttuuria ja kulttuuriteoksia on hyödynnetty jo pitkään, ja historiasta löytyy paljon esimerkkejä. Pystytäänkö nykyäänkin vaikuttamaan kulttuurin varjolla ihmisten mielipiteisiin? Saksalaisessa tutkimuksessa huomattiin, miten tv-sarjakuva Simpsonien episodi vaikutti katsojien poliittiseen mielipiteeseen. Osalle testiryhmää näytettiin jakso, jonka aiheena oli ydinvoima: sarjan Springfields-kaupungin ydinvoimala räjähtää. Toiselle osalle näytettiin jakso, jonka aiheena olivat naisten oikeudet. Jaksossa Marge-hahmo osoittaa stressaantuneena kotiäitinä mieltään Springfieldsin kaduilla. Katsojien poliittinen näkemys oli muuttunut jakson katsomisen jälkeen teeman mukaisesti. Ensimmäisen ryhmän poliittisen agendan kärjessä olivat ympäristöasiat, toisella ryhmällä puolestaan perheasiat. Jopa fiktiivisellä sarjakuvasarjalla voi siis olla vaikutusta katsojan poliittisiin mielipiteisiin.

Tv-sarjoja ja kirjoja on monenlaisia, myös poliittisia. Toki poliittisen sarjan tai kirjan on oltava poliittinen. Ongelmallista kuitenkin on, jos valtion kulttuurituen myöntämisen edellytyksenä on kulttuuriteoksen tietty poliittinen sisältö. Näin on käynyt Isossa-Britanniassa, jossa elokuvatukia myönnetään ainoastaan, jos elokuvassa käsitellään vähemmistöjä myönteiseen sävyyn. Tällä tavoin estetään kulttuurin nostamaa keskustelua esimerkiksi kotiuttamisen ongelmakohdista. Mielestäni esimerkiksi Englannin Rotherhamin hyväksikäyttöskandaali vaatisi käsittelyn kulttuurin kautta: muslimitaustaiset pakistanilaismiehet olivat raiskanneet noin 1400 suurimmaksi osaksi kantaväestöön kuuluvaa tyttöä. Nykysääntöjen mukaan asiaa käsittelevä elokuva ei saisi Englannissa valtion rahoitusta.

 

http://www.welt.de/wissenschaft/article129369653/Wie-die-Serie-Die-Simpsons-Waehler-beeinflusst.html

http://www.welt.de/kultur/kino/article130047738/England-foerdert-nur-noch-Filme-mit-Randgruppen.html

http://www.telegraph.co.uk/news/politics/labour/11065878/Labour-MPs-Left-ignored-sex-abuse.html

http://www.telegraph.co.uk/news/politics/11066646/Rotherham-politics-imported-from-Pakistan-fuelled-sex-abuse-cover-up-MP.html

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Pikkukakkosen nukkumatti oli loistavaa propagandaa aikoinaan. En tiedä vieläkö ohjelmassa on.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Tehokkainta propagandaa on se, että kuten Simpsoneissa, tuodaan kriittisesti esiin seikkoja, jotka katsoja jo ennestään tuntee. Vahvistetaan heikkoja asenteita. Hyvä sarja, varmasti muuttanut maailmaa hyvään suuntaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Valtio kouluttaa ilmaiseksi pappeja ja käyttää rahaa uskonnolliseen aivopesuun esim. sairauksien hoidon asemesta. Puolueesi tukee tätä täysin rinnoin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mielestäni esimerkiksi Englannin Rotherhamin hyväksikäyttöskandaali vaatisi käsittelyn kulttuurin kautta: muslimitaustaiset pakistanilaismiehet olivat raiskanneet noin 1400 suurimmaksi osaksi kantaväestöön kuuluvaa tyttöä. Nykysääntöjen mukaan asiaa käsittelevä elokuva ei saisi Englannissa valtion rahoitusta."

Monta tuhatta raiskausta katollisen kirkon jäsenet ovat tehneet? Entä Suomen uskonnolliset ihmiset, nimenomaan kristityt?

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

"Mielestäni esimerkiksi Englannin Rotherhamin hyväksikäyttöskandaali vaatisi käsittelyn kulttuurin kautta: muslimitaustaiset pakistanilaismiehet olivat raiskanneet noin 1400 suurimmaksi osaksi kantaväestöön kuuluvaa tyttöä."

Minkä takia tätä pitäisi käsitellä kulttuurin kautta, ja minkälainen elokuva / tv-sarja tästä mielestäsi saataisiin aikaiseksi? Miesryhmä suunnittelemassa ja toteuttamassa raiskauksia ei välttämättä olisi sisällöltään kovinkaan kummoinen kulttuuriteko.

Tietysti jos haluat levittää stereotypioita ja pahentaa entisestään ihmisten suhtautumista muslimeihin niin se on sitten eri asia.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Hyvin riitti katsoa Viipurin TV:stä Neuvostoliiton aikaisia ohjelmia, tosin ilman ääntä, erkaantuminen oli vain johdonmukainen reaktio. Ainoastaan jalkapallokierroksen kaikki maalit olivat katselunarvoisia osia reperuaarista. Yleisradiosta samaa paskaa tuli äänen kanssa ja erkaantuminen senkuin kiihtyi. Nyt voi nostalgisesti kuunnella puheradiosta arkistohelmiä ajalta kun neekeri oli neekeri ja Kiinassa ei tarvittu psykiatreja koko kylässä ainakaan Mikko Valtasaaren mukaan, talonpojilla oli kaikki hyvin ja lastentarhassa hirtettiin amerikkalaisia olkinukkija.
Taitaa se Kalevalan juuri nähty Sampo-filmaus olla vielä areenassa, sieltä vain katsomaan itäistä Hollywoodia hyväntahtoisesti pyrskähdellen näin syksyistä melankoliaa helpottaen.

Toimituksen poiminnat