Oliko DDR vääryysvaltio?

Berliinin muurin murtumisesta on kulunut tänään 25 vuotta.
DDR:ssä ihmisten arki oli tarkasti säänneltyä ja kontrolli jokapäiväistä. Jos televisioantennin suunta oli väärä (Länsi-Saksan televisiokanavien katselemisen merkeissä) se herätti viranomaisten huomion. Antifasistisella suojavallilla, eli Berliinin muurilla, DDR:n viranomaiset murhasivat satoja DDR:n kansalaisia, jotka halusivat paeta Länsi-Saksaan. Oli tavallista, että äänestyskoppia ei käytetty äänestämisen yhteydessä, vaan äänestyslipuke täytettiin julkisesti. Jos täytti äänestyslipukkeen äänestyskopissa, se herätti viranomaisten huomion. Esimerkiksi vuoden 1986 vaaleissa 99,74 % äänioikeutetuista kävi äänestämässä ja 99,94 % antoi tukensa hallitukselle. Marxismi-leninismin merkeissä kirkon asema pyrittiin DDR:ssä pitämään erilaisin keinoin mahdollisimman pienenä.

Ei ole ihme, että muurin murtumisessa tärkeässä roolissa olleet ”maanantaimielenosoitukset” oli järjestetty myös kirkon voimin. Leipzigin Nikolaikirkossa järjestetyt rauhanrukoukset olivat tärkeä osa mielenosoituksia ja pastorit Christian Führer ja Christoph Wonneberger järjestivät opposition toimia.

DDR:ssä SED (Sozialistische Einheitspartei Deutschlands) oli hallituspuolueena. 1989 ja 1990 tapahtuneiden muutosten jälkeen sen jäsenet perustivat PDS-puolueen, jonka nimi on nykyään ”Die Linke”. Muutama viikko sitten pääsin kysymään keskustelutilaisuudessa Saksan ”Die Linke” -puolueen entiseltä puheenjohtajalta ja nykyiseltä liittopäiväedustajalta Gesine Lötzschiltä, pitääkö hän DDR:ää vääryysvaltiona (saksaksi Unrechtsstaat). Lötzschin vastaus ei ollut myönteinen. Myös puolueen keulahahmo Gregor Gysin on vaikea tunnustaa DDR:ää vääryysvaltioksi. Se on mielestäni hämmästyttävää, jos ottaa huomioon DDR:ssä tapahtuneet monenlaiset vääryydet. Suomen Vasemmistoliitto tekee Euroopan parlamentissa ”Die Linke”-puolueen kanssa yhteistyötä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Tuomas Järvilaki

Tietenkin vanhat komukat ovat enemmän kommunisteja kuin koskaan.
Venäläiset tuttavani hymähtävät että kommunisteja ovat tänään ne joiden ei sitä todellisuutta tarvinnut elää, tai jos tarvi, olivat jollain tavoin tasaarvoisempia kuin rahvas tai ulkomaalaisia idealisteja kuten meidän stallarit. ja onhan noita kaikenmaailman jarkkomartikaisia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muutamia kertoja DDR:ssä vierailleena voin vahvistaa, että maa oli juuri sellainen kuin voi kuvitella maan olevan, jossa on yhdistetty natsiperintö ja neuvostomallinen kommunismi saksalaiseen täsmällisyyteen ja perinpohjaisuuteen.

Niin, lisämauksi tuli vielä se ruskohiilen aromi sekä sakea ilma. Olisi ollut mahdotonta kuvitella, että puolalainen poliisi olisi ampunut maasta pakenevia omia kansalaisiaan. DDR:ssä se oli arkipäivää.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

DDR ei ollut vääryysvaltio. Sen alueellinen seuraaja Itä-Saksa on vääryysalue.

Itä-Saksan virallinen työttömyysaste on yli 9%. Todellisuudessa työttömiä on 15% työvoimasta. Työssä oleviakin pakotetaan valtion ja yritysten orjatyövoimaksi muutaman euron päiväpalkalla.

Tilanne käy yhä vain pahemmaksi. sillä Saksan talous on EU:n Venäjä-pakotteiden seurauksen hyytymässä ja kasvua ei ole näkyvissä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

DDR:ssä pakotettiin kansalaiset työhön. Siellä oli työvelvoite. Nykyisellä Itä-Saksan (oikeastaan Keski-Saksan) alueella sellaista ei ole.

Ja mikä oleellisintä, nykyiseltä alueelta pääsee muuttamaan halutessaan pois.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

DDR:ssä työttömyyttä ei ollut lainkaan. Muistan elävästi, kun olin muurin murtumisen jälkeen kartoittamassa DDR:n satama-alueita ja niiden antamia mahdollisuuksia rahtiliikenteessä.

Siellä tuli lyhyessä ajassa selväksi, että kaikilla oli työpaikka, vaikka mitään työtä ei ollut. Saksalainen kolleega ilmaisi asian selvästi:

"Ei meillä työpaikalla puolellekkaan väestä ollut mitään tekemistä. Siinä se päivä kului jotenkin rupatellessa ja sosialismin ihanuuden luentoja kunnellessa. Paljon tehtiin sellaista jota kukaan ei tarvinnut, ei edes Venäjälle kelvannut, mutta siitä ei uskallettu puhua. Pelko oli aina paikalla"

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Kaikki kommunistista sortohallintoa edustaneet maat ovat/olivat väistämättä vääryysvaltioita,muita ei kommunismissa voi ollakaan!

Pekka Heliste

Heh, DDR ei koskaan pystynyt samanlaiseen kontrolliin kuin USA tai Suomen valtio kykenee.

Meitä vartioiaan hyvin tarkasti ja jokainen väärä sana, joka lausutaan tai väärä henkilö, joka tavtaan tai ollan yhteydessä johtaa ankariin rangaistuksiin

Jokaista tilisiirtoa vartioidaan ja "väärä "kohde ja joudut oitis lentokieltoon tai leivättömän pöydän ääreen

Liebintä on, että sinut eristetään eli et pääse kuin toisen luokan hanttihommiin, jos niihinkään

Pahinta on,että yksityinen sotilasfirma kaappaa sinut ja sinut lennätetään johonkin saudien,pakistanin, irakin kidutusluoliin , etkä enää koskaan palaa eikä kukaan tiedä mihin hävisit

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Rauno Lintunen kirjoittaa taas niin totta kuin osaa.

Pekka Helisteeltä kysyn onko hän mahdollisesti vitsinikkari vai todella jotenkin mieleltään sairas ihminen. Tuohon viimeksi mainittuun en usko ollenkaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Minä uskon, että Pekka tietää, että sen asuntoon on piilotettu mikrofoneja ja kameroita!!

Tuomas Järvilaki

Turhaan kysyt. Oireisiin kuuluu vanhoilla tovereilla todellisuuden näkeminen jännästä kulmasta.
Tälläkin palstalla muutama todistaa väkevästi, että kaikki sosialistiset vituix menneet kokeilut ovat jälkitarkastelussa osoittautuneet kapitalismiksi. Occam kelaa vinhaa spinniä haudassaan.

Toimituksen poiminnat