Coloradon huumelaki on epäonnistunut

Huumeiden käyttöön liittyy monia eri syitä, esimerkiksi viihdekäyttö. Yksi yleinen syy on kuitenkin psyykkisten oireiden lievittäminen mm. marihuanan avulla. Marihuanalla voi turruttaa psyykkisiä oireita, mikä voi vaikuttaa niin, että henkilö ei hakeudu psykiatriseen hoitoon, jossa asianmukaisella hoidolla voitaisiin ratkaista joidenkin käyttäjien ongelmat pysyvästi. Mielestäni toimivat ja helposti saatavilla olevat psykiatriset palvelut ovat tärkeä ennaltaehkäisevä askel vähentää päihde- ja huumekäyttöä.

Tärkeä huumeiden käytön laillistamista koskeva kysymys on se, miten laillistaminen vaikuttaa huumeiden kokonaiskäyttöön – eli lisääkö vai vähentääkö se huumeiden käyttöä. Asiasta on monenlaisia mielipiteitä, mutta monissa tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että huumeiden käyttö on lisääntynyt maissa ja alueilla, joissa huumeiden käyttöä on laillistettu.

Huumeiden käytön laillistamisen puolesta puhuvat korostavat usein sitä, että laillistaminen vähentäisi huumeiden houkuttelevuutta, koska huumeiden käyttö ei olisi siten enää laitonta. Laillistamisesta huolimatta huumeet ovat kuitenkin kiellettyjä alle 18-vuotiailta, joita huumeet myös houkuttelevat. Huomion arvoista on, että laillistamisen jälkeen myös alaikäiset pystyvät helpommin hankkimaan huumeita. Alaikäisillä esimerkiksi marihuanan käyttöön liittyvät riskit ovat koholla, joten ratkaisuja tehtäessä on otettava huomioon myös tämä ikäryhmä.

Coloradon osavaltiossa laillistettiin marihuanan myynti ja käyttö vuoden 2014 alussa. Jopa 14 lasta on joutunut marihuanan laillistamisen jälkeen sairaalahoitoon kannabiksen yliannostuksen vuoksi, heistä seitsemää jouduttiin jopa hoitamaan teho-osastolla. Ennen marihuanan laillistamista lapsia ei ollut joutunut lainkaan marihuanan vuoksi sairaalahoitoon. Marihuanan aiheuttamassa päihtymyksessä ainakin yksi opiskelija on tehnyt itsemurhan, ja yksi mies on surmannut vaimonsa.

Coloradon naapuriosavaltiot Nebraska ja Oklahoma ovat haastaneet Coloradon marihuanan laillistamisen vuoksi korkeimpaan oikeuteen, koska kyseisissä osavaltiossa on Coloradon lakimuutoksen jälkeen kehittynyt huumeongelma.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava

Kokonaisuus on hankala. Kuulemani mukaan monin paikoin amerikassa on tilanne, jossa nuoret käyttävät huumeita, koska niiden saanti on helpompaa. Alkoholin myynnissä toimivat ikäkontrollit, katukaupassa ei.

Kokonaisuuden kannalta minä pidän ratkaisevana sitä, että yhden päihteidenkäyttö on toisen bisnes. Tämä tekee meistä mielikuvamarkkinoinnin kohteita. Päihteiden käyttöön liittyy -näin väitän- suuresti mielikuva päihteistä ja niiden statusarvosta.

Ajatusleikkinä ratkaisin asian niin, että kaikkien päihteiden käyttö laillistettaisiin, mutta myynti ja markkinointi kiellettäisiin. Kaikilla siis olisi vapaus tuottaa viinaa ja huumeita omaan käyttöön, mutta kukaan ei hyötyisi taloudellisesti.

Käyttäjän vesakauppinen kuva
Vesa Kauppinen

Jos jotain on pakko kieltää niin eikö alkoholin kielto olisi asialistalla kiireellisempi ?

Toimituksen poiminnat