HIV: Stigmatisointi ei auta

HIV-tartuntaan liittyy Suomessa yhä leimautumista ja ennakkoluuloja.

Tartuntavaara muille on usein pieni, jos HIV-positiivinen on tietoinen tartunnastaan ja saa siihen lääkehoitoa. Lääkityksen ansiosta voi HI-viruksen pitoisuus muun muassa veressä pienentyä niin matalaksi, että jopa seksissä kumppanin tartuntavaara on erittäin pieni. Ilman lääkehoitoa esimerkiksi seksikumppanin tartuntariski on yleensä merkittävästi suurempi verrattuna lääkehoitoa saavaan HIV-positiiviseen seksikumppaniin. Suuri riskitekijä hiv:n leviämisen suhteen on siis, että tartunnan saanut ei tiedä tartunnastaan.

Monet tartuntariskille altistuneet ja riskiryhmiin kuuluvat eivät käy testeissä. Meidän on yhä syytä panostaa HIV:n ehkäisyyn ja riskille altistuneita on rohkaistava testeihin menemiseen. HIV-tartunta on yhä uhkaava tauti, mutta ennakkoluuloilla se ei parane.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tiivis ja asiallinen kirjoitus. Suosittelen tätä myös Uuden Suomen nostoihin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Syfilis eli kuppa oli ennen antibiootteja tappava tauti. Sen kuolleisuusluvut vuonna 1939 vastasivat AIDSin kuolleisuuslukuja 1990 luvun alussa. Ennen antibiootteja mahdollisuus törmätä satunnaisessa seksisuhteessa syfiliksen tartuttajaan oli noin 1:100, eli riski oli melko suuri.

Sukupuolitautien pelko on ollut ehkä pääsyy entisajan tiukkaan seksuaalimoraaliin. https://sites.google.com/site/andrewmfrancis/home/...

Toimituksen poiminnat