Media kohtelee vähemmistöjä epätasa-arvoisesti

Viime vuonna paljastui valtava hyväksikäyttöskandaali Isossa-Britanniassa. Rotherhamissa, mutta myös muualla Englannissa oli järjestelmällisesti hyväksikäytetty tuhansia lapsia. Huomionarvoista oli se, että uhrit kuuluivat lähes poikkeuksetta kantaväestöön, kun taas tekijät olivat lähes kokonaan maahanmuuttajia, suurelta osin lähtöisin muslimienemmistöisestä Pakistanista. Median kommentit tapauksista ovat olleet varsin vaitonaisia. Tapahtumat eivät oikein sopineet ajatusmaailmaan, jossa tekijänä oletetaan aina olevan maahanmuuttajia syrjivä kantaväestö. Asian laajuus huomioon ottaen tapahtumista kerrottiin mediassa hyvin vähän. Miltä median uutisointi olisi näyttänyt, jos kantaeurooppalaiset miehet olisivat raiskanneet ja hyväksikäyttäneet järjestelmällisesti esimerkiksi somalitaustaisia teinityttöjä? 

Eurooppalainen ja suomalainen media asettaa eri vähemmistö- ja tekijäryhmät hyvin epätasa-arvoiseen asemaan. Tietyistä ryhmistä kielteinen raportointi on lähes kiellettyä, kun taas esimerkiksi lestadiolaisten kohdalla kielteinen raportointi vaikuttaa olevan varsin hyväksyttävää (HS: Lestadiolaisyhteisössä tiedettyä enemmän hyväksikäyttöä). Se on kummallista, sillä kyseessä on vähemmistöryhmä, ja jos median linjaus on suojella vähemmistöjä, sen pitäisi mielestäni koskea kaikkia ryhmiä.


Tasa-arvoiseen kohteluun ei kuulu valikointi. Ongelmakohtia on otettava esille kaikista (vähemmistö)ryhmistä tai ei ollenkaan. Jos media vaikenee maahanmuuton ongelmakohdista, ei ole ihme, että sosiaalisessa mediassa ja nettisivuilla (esim. mvlehti.net-sivustolla) keskustellaan yhä enemmän epäasiallisesti näistä ongelmista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat