Helsingin Sanomien valikoiva totuus siirtolaiskriisistä

Sunnuntaina 6.3.2016 Hesarissa julkaistiin laaja juttu siirtolaistilanteesta Kreikassa Makedonian rajalla. Saimme mm. lukea, että "Idomenin leirillä avustava Lääkärit ilman rajoja –järjestö kertoi hoitaneensa kyynelkaasun vuoksi myös lapsia". Kirjoituksessa yritettiin rivien välissä syyllistää rajavartijat. Tapahtumien tausta jäi Hesarin toimittajilta kertomatta. Tästä samasta asiasta keskusteltiin laajasti Keski-Euroopan mediassa. Esimerkiksi itävaltalainen Kronen Zeitung –lehti kirjoittaa: "Pakolaiset etenivät raja-aidalle työntäen edellään omia peloissaan olevia lapsia. Sitten pakolaiset yrittivät repiä raja-aitaa alas." Ilmeisesti kyseiset pakolaiset käyttivät omia lapsiaan suojakilpinä.
 
Numeroleikkiä omaa maailmankatsomusta tukemaan
 
Näyttää siltä, että oman maailmankatsomuksen korostaminen on Hesarin toimittajille tärkeämpää kuin asiallinen informointi. Tunteilla ladatussa kirjoituksessa pienistä lapsista kerrotaan naisten ja lasten osuuden nousseen Eurooppaan saapuneiden pakolaisten keskuudessa. Toimittajilta jäi kertomatta, että tämä koskee korkeintaan Syyriasta lähtöisin olevia pakolaisia, mutta hyvin merkittävä osa tulijoista ei edelleenkään ole  lähtöisin Syyriasta. Esimerkiksi Afganistanista tulevissa aikuisissa miesten osuus on tutkimuksen mukaan liki 80 prosenttia eikä tähän lukuun ole otettu huomioon yksin saapuvien alaikäisten sukupuolijakaumaa. Tässä ryhmässä nuorten miesten osuus on ollut ainakin tähän saakka ylivoimainen.
 
Mainitsemisen arvoista olisi myös se, että noin puolet Afganistanista lähtöisin olevista pakolaisista on asunut ennen Eurooppaan tuloa jo pitkään jossakin muualla kuin kotimaassaan. Tutkimuksen mukaan Eurooppaan hakeutumisen syy on usein ollut "työpaikan etsiminen".
 
Sitten vielä eräs asia Hesarissa lainattuun tutkimukseen liittyen, jonka YK:n pakolaisjärjestö oli toteuttanut: En oikein tiedä, luotanko itse tutkimukseen, johon on osallistunut 222 syyrialaista pakolaista, jotka UNHCR oli sattumanvaraisesti valinnut. Ehkä olisi ollut syytä kertoa lukijoille tutkimuksesta enemmän, jotta lukijat olisivat voineet itse päättää sen luotettavuudesta?
 
Siirtolaiskriisi vai pakolaiskriisi?
 
Englanninkielisessä mediassa on jo pitkään käytetty nykytilanteelle termiä "migrant crisis" eli siirtolaiskriisi. En oikein ymmärrä, miksi Suomen mediassa käytetään yhä termiä "pakolaiskriisi". Käytetty termi herättää ihmisissä lähinnä kuvan suoraan sota-alueilta pakenevista ihmisistä, mikä ei vastaa todellisuutta. Enemmistö Euroopassa jätetyistä turvapaikkahakemuksista hylätään liberaalisista linjauksista huolimatta. Tasa-arvoinen ja kestävä auttaminen, jossa myös vammaiset, iäkkäät ja naiset saavat apua, on mahdollista ainoastaan kriisialueilla tai niiden lähellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Median tehtävä näyttää joissakin tapauksissa olevan pikemminkin kansalaisten opettaminen kuin puolueeton uutisointi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Opettamisen, propagoinnin ja indoktrinoinnin välilläkin on vissi ero. Tuntuu siltä, etteivät kaikki journalistitkaan kykene näitä toisistaan aina erottamaan. Siksi medialukutaitoa tarvitaan. :-))

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

No, ehkä juuri tuosta syystä fiksut kuluttajat äänestävät jaloillaan ja lukevat kernaammin objetiivisia uutisia, ilman 70 luvun pakkosyöttömenttaliteettia.

Btw. Lehtien kannattavuus perustuu maksavien jäsenten määrään.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Siirtolaisuuteen liittyvät vastenmieliset ilmiöt eivät suomalaista lehdistöä kiinnosta. Calais'n lasten ja naisten raiskaukset ovat hyvä esimerkki. Monet raiskatuista pojista ovat tarvinneet kirurgista hoitoa. Euroopassa vähintään 10 000 lasta on kateissa, Ruotsissa ei tehdä ikätarkastuksia, ja selkeästi 20-30 vuotiaat asuvat lapsille tarkoitetuissa vastaanottokeskuksissa. Norjaan on tullut jopa 11-vuotiaita lapsivaimoja, jotkut raskaana. Moniavioisuudesta ei puhuta, eikä tietystikään siitä, että lapsivaimot rikkovat paikallisten lakien ikärajoja. Siirtolaisnaisten hyväksikäyttö ja murhaaminen on rajattu vain salakuljettajien tekemisiksi, mikä ei ole totta. Kristittyjen siirtolaisten laidan yli heittäminen on jäänyt huomiotta. Kaikesta tällaisesta vaietaan jonkin "hyvän" nimissä. Kaikki maahantulijat koetaan jonkinlaisina uhreina, joista totuutta ei voi kertoa. Joka kerta suomalaisen lehden (verkossa) avatessaan saa tehdä samoin kuin kiinalaisten lehtien kanssa: tarkistaa esitetyn asian muualta ja mahdollisimman monesta lähteestä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Pari viikkoa sitten joukko perinteisen valhemedian päätoimittajia julkaisi yhteisen julkilausuman, misssä puolustettiin perinteisen valhemedian yksinoikeutta valheuutisiin.

On kuulemma tullut kilpailijoita markkinoille.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Kuinkanhan moni ystäväpiirissäni on itseni lailla lopettanut Hesarin tilauksen juuri siitä syystä, että toimituksessa ei edes pyritä objektiivisuuteen.

Kerran lopetettu, enkä enää tilaa. Itse asiassa en ota enää edes vastaan vaikka sitä eri yhteyksissä välillä ilmaiseksi tarjotaan. Miksi pilata päivää...Twitter etc. tarjoaa asiallista uutisvirtaa.

JK. em. perusteella myös kaikki HSn lukijatutkimukset ovat yhtä tyhjän kanssa.

Toimituksen poiminnat