Ei äänioikeutta EU:n ulkopuolelta tuleville, joilla ei ole kansalaisuutta

Suomen kuntavaaleissa saavat äänestää myös ne EU:n ulkopuolelta tulevat, jotka ovat oleskelleet maassamme vähintään kaksi vuotta.

Pidän tätä suurena ongelmana. Äänioikeus on demokratiassamme yksi merkittävimpiä ellei tärkein oikeus, jolla voi vaikuttaa huomattavasti kunnan ja yhteiskunnan kehitykseen ja linjauksiin. Äänioikeutta ei pitäisi saada vain muuttamalla maahan ja tekemättä mitään sen eteen, osoittamatta edes kielitaitoa.

Kotouttamisessa pidän tärkeänä, ettei henkilö saa tiettyjä oikeuksia ilman osoitusta kotoutumismenestyksestä ja osoitusta maahanmuuttajan omasta panostuksesta. Kotouttaminen vaarantuu näin, koska motivaatio esimerkiksi kansalaisuuden hakemiseen heikkenee, kun vastapalvelua tietyille oikeuksille ei vaadita. Mielestäni olisi järkevää, jos äänioikeuden edellytyksenä olisi EU-kansalaisuus tai vaihtoehtoisesti maahanmuuttajan osoitus kielitaidosta ja kotouttamisesta.

Saksassa käytiin vastikään keskustelua samasta aiheesta. Esitys äänioikeudesta EU:n ulkopuolelta tuleville hylättiin Nordrhein-Westfalenin osavaltion parlamentissa. Keskustelussa osoitettiin muun muassa, että jo olemassa olevat kuplat voivat vahvistua muutoksen myötä ja Turkin presidentti Erdoganin kannattajat Saksassa saisivat vaikutusvaltaa valtuustoissa.

Suomessa tulisi muuttaa lakia niin, että ainoastaan kansalaiset ja EU-kansalaiset saavat äänestää kuntavaaleissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Eu-kansalaisuus ei myöskään mielestäni ole riittävä ehto äänestää Suomen vaaleissa. Pitää olla Suomen kansalainen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tuo olisi mahdollista vain eroamalla unionista. Mielestäni on aika itsestäänselvästi järkevää, että kunnallispolitiikasta äänestetään asuinpaikkakunnalla.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Eroamista EU:sta suosittelenkin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ilmeisesti alustaja logiikan nimessä vapauttaisi yli 6 kuukautta Suomessa töitä tekevät perheineen myös kunnallisverosta, jota heidän nyt tietenkin täytyy maksaa.

Käyttäjän JuhaRichter kuva
Juha Richter

Kaikilla laillisesti kunnassa asuvilla on oikeus käyttää kunnan palveluita ja hyötyvät siis niistä.

Toimituksen poiminnat